Ayna temizliği nasıl yapılır sorusu, genellikle herkesi ilgilendiren bir konu olarak karşımıza çıkar. Öyle ki aynalar çok çabuk kirlenebilen eşyalar olduğu için düzenli bir temizlik rutini de gerektirir.
Düzenli bir şekilde temizlenmeyen aynalar estetik açıdan rahatsız edici bir görüntüye neden olduğu gibi kötü de gösterir. Kullanım yerlerine göre değişen ayna çeşitleri, aynı zamanda farklı tip lekelenmelere de neden olur.
Aynalar genel olarak banyo, salon, yatak odası ve antre gibi farklı kullanım alanlarına sahiptir. Özellikle dresuarların üzerinde tercih edilen aynalar ortama şık bir hava katar.
Ancak kullanım yerlerine göre boyutları ve türleri de değişebilen ayna çeşitleri, birçok nedenden dolayı kolaylıkla kirlenebilir ve son derece kötü bir görüntüye neden olabilir. O halde ayna temizliği için gerekli malzemeler nelerdir, ayna nasıl temizlenir sorularının yanıtlarına gelin birlikte bakalım.
Ayna temizliğinde tartışmasız en önemli malzemelerden bir tanesi mikrofiber bez olarak karşımıza çıkar. Öte yandan eğer mikrofiber bir beziniz yoksa bir basit bir el havlusu ile de aynalarınızı kolayca temizleyebilirsiniz. Peki ayna temizliği yöntemleri nelerdir, ayna temizliği nasıl olmalıdır?
En çok tercih edilen ayna temizliği yöntemlerinden bir tanesi olan beyaz sirke ve su karışımı doğal yapısı ile dikkatleri üzerine çeker. İnsan sağlığına zararlı malzemeleri barındırmayan yapısı ile bu karışım oldukça pratik bir kullanıma sahiptir. Peki bu karışım için gerekli malzemeler nelerdir ve nasıl uygulanır?
Malzemeler
Temizlik Adımları
Not: Kurulama işleminde mikrofiber bez kullanarak aynada oluşacak su lekesi veya herhangi bir izin önüne geçebilirsiniz.
Özellikle banyo aynaları başta olmak üzere aynalar genel olarak paslanabilen bir yapıya sahiptir. Paslanmış lekeler ise temizlenmesi zor, ciddi lekelerdir. Eğer evinizde bulunan aynalar paslanmış bir durumdaysa yalnızca beyaz sirke ve su karışımı yeterli gelmeyecektir.
Bu sebeple kimyasal maddeleri içeren temizlik malzemelerine yönelmeniz mantıklı bir tercih olacaktır. Bunun için pas sökücü kullanarak aynanızı temizleyebilirsiniz. Kimyasal bir pas sökücü ile paslanmış ayna temizliği aşağıdaki gibidir.
Malzemeler
Not: Piyasada bulunan farklı markadaki kimyasal pas sökücülerden birini kullanabilirsiniz.
Temizlik Adımları
Aseton her ne kadar kozmetik dünyasında ilgi odağı olsa da farklı birçok alanda kullanılan kimyasal bir temizleyicidir. Güçlü bileşenleri sayesinde özellikle boya lekelerinden kurtulmanızı kolaylaştıran aseton ile aynanızdaki lekelere elveda diyebilirsiniz.
Malzemeler
Temizlik Adımları
İzopropropil alkol son derece kuvvetli bir maddedir. Deterjandan saç boyalarına kadar birçok alanda kullanılan alkol yapısı itibariyle etkin bir temizleyici madde olarak karşımıza çıkar. Bu sayede alkolü aynanızı temizlerken de tercih edebilirsiniz.
Malzemeler
Temizlik Adımları
Not: Alkollü pamuk ile ayna temizliği yaparken eğer aynanızda çerçeve bulunuyorsa dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde çerçeve boyası zarar görebilir. O nedenle daha çok çerçevesiz aynalardaki lekelere uygulamanızı tavsiye ederiz.
Mükemmel bir leke çıkarıcı olan boraks, borik tuz minerali olarak karşımıza çıkar. Boraks içeriğinde oksijen, sodyum, su ve bor elementinin bulunduğu bir kimyasal maddedir. Aynanızdaki hafif lekeleri çıkarmak için kullanabileceğiniz boraks ile pürüzsüz bir yüzey elde edebilirsiniz.
Malzemeler
Temizlik Adımları
Daha çok günlük hafif temizlik gerektiren aynalar için uygulayabileceğiniz bulaşık deterjanı ile temizleme yöntemi uygulanması basit bir temizleme yöntemidir.
Malzemeler
Temizlik Adımları
Not: Özellikle soğuk su yerine kullanacağınız ılık su ile lekelerden çok daha kolay bir şekilde kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Kulağa ilginç gelse de ayna temizliğinde en etkili yöntemlerden bir tanesi de gazete kâğıdı kullanmaktır. Gazete kağıdı ve sirkeyi birlikte kullanarak tertemiz bir aynaya sahip olabilirsiniz.
Malzemeler
Temizlik Adımları
Bazı durumlarda kimyasal veya doğal temizleyiciler yeterli olmaz. Bu nedenle tıraş bıçağı gibi sert bir cisim ile kazımak gerekir. Ancak bu işlem yapılırken oldukça dikkatli olmak gerekir. Özellikle yapışkan ve boya gibi lekelerden kurtulmayı kolaylaştıran tıraş bıçağı ile aynadaki lekeler çıkarılabilir.
Malzemeler
Temizlik Adımları
Sodyum bikarbonat olarak adlandırılan karbonat, gündelik yaşamda oldukça fazla kullanılan kimyasal bir bileşendir. Asidik yapısı sayesinde temizleyici etkisi bulunan karbonat ile aynanızdaki lekelerden kurtulabilirsiniz.
Malzemeler
Temizlik Adımları
Endüstriyel tasarım mobilya üreticisi İnci Metal Design olarak bu yazımızda ayna temizliği nasıl yapılır konusunu irdeledik. Siz de yukarıdaki yöntemlerden uygun olanı seçip temiz bir aynaya sahip olabilirsiniz. Böylece aynaya her baktığınızda kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz!
Ayrıca endüstriyel bir tarz yakalayabileceğiniz dekorasyon ürünleri ile yaşadığınız alanın tarzını en iyi şekilde tamamlayabilirsiniz!